Το διαδίκτυο είναι τρόπος ζωής για τους νέους Ευρωπαίους. Το 2019, το 94 % των νέων στην ΕΕ έκανε καθημερινή χρήση του διαδικτύου, σε σύγκριση με το 77 % του συνολικού πληθυσμού (Eurostat, Being young in Europe today – digital world, 2020). Ωστόσο, οι νέοι δεν αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών για την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα πολιτικά τους δικαιώματα, για θέματα υγείας και εκπαίδευσης και για τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Οι πιο συνηθισμένες διαδικτυακές δραστηριότητες πολιτών για τους νέους 16-29 ετών ήταν η αλληλεπίδραση με τις δημόσιες αρχές και η λήψη πληροφοριών από τους ιστότοπους των δημόσιων αρχών. Μόνο το 15% των νέων δημοσίευσε τις απόψεις του για  πολιτικά ζητήματα και το 17% συμμετείχε σε διαδικτυακές διαβουλεύσεις και ψήφισε για τον καθορισμό πολιτικών ζητημάτων. Υπάρχει ένα σαφές χάσμα στον τρόπο με τον οποίο οι νέοι χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες, και το χάσμα αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο όταν πρόκειται για νέους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.

Το πρόγραμμα ACTIon – Προώθηση της ενεργού πολιτειότητας μέσω της εκπαίδευσης των πολιτών και της ενεργού διαδικτυακής συμμετοχής των προτύπων της νεολαίας – έρχεται να καλύψει αυτό το κενό. Αυτό το έργο Erasmus+ KA3  ξεκίνησε στις αρχές του 2021 και θα αναπτυχθεί τα επόμενα τρία χρόνια. Θα εκπαιδεύσει τους νέους στο πώς να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες για να συμμετέχουν ενεργά στην κοινότητά τους και στην κοινωνία στο σύνολό της. Οι εταίροι θα αναπτύξουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα κατάρτισης για ηγέτες νέων από μειονεκτούσες ομάδες (Ρομά, μετανάστες), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τους νέους τόσο στην τυπική όσο και στη μη τυπική εκπαίδευση.

Οι εταίροι θα χρησιμοποιήσουν τρεις καλές πρακτικές:

Ηγέτης Κοινλης Γνώμης  (POL)

Η μέθοδος POL είναι μια προσέγγιση παρέμβασης και πρόληψης σε επίπεδο κοινότητας, που χρησιμοποιεί πρότυπα νέων για να επιφέρει αλλαγές στην εκπαίδευση και τη συμπεριφορά σε μια κοινότητα. Βασίζεται στη θεωρία της διάχυσης της καινοτομίας, η οποία υποστηρίζει ότι οι συμπεριφορές συνήθως ακολουθούν την υιοθέτηση από τους ηγέτες της κοινής γνώμης και διαδίδονται μέσω ενός κοινωνικού δικτύου. Οι απαρχές της καλής πρακτικής βρίσκονται στο Κέντρο Έρευνας για την Παρέμβαση κατά του AIDS (CAIR), Medical College of Wisconsin στο Μιλγουόκι. Αρχικά η POL αναπτύχθηκε ως κοινοτική παρέμβαση για την πρόληψη του HIV. Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ yMIND (youth-mind.eu) η πρακτική προσαρμόστηκε με πρωταρχική εστίαση στην πρόληψη και την αλλαγή συμπεριφοράς για τη μείωση της βίας, των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων και των άκαμπτων αντιλήψεων για τους ρόλους των φύλων σε κοινότητες Ρομά και άλλων εθνικών μειονοτήτων. Το μοντέλο θα αναπτυχθεί/επεκταθεί περαιτέρω στο πλαίσιο του παρόντος έργου για την παροχή κατάρτισης σε νέους ομότιμους ηγέτες σχετικά με τις κοινωνικές και πολιτικές ικανότητες, την υγεία, την εκπαίδευση και τον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης.

F.I.R.E. – Από την ιδέα στην Πραγματικότητα και την Υλοποίηση – εφαρμογή

Η εφαρμογή “F.I.R.E.- From Idea to Realty & Execution” αναπτύχθηκε από το OSF. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική πλατφόρμα ανοικτής πρόσβασης με τη μορφή εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα για νέους ενεργούς πολίτες και ΜΚΟ νεολαίας, η οποία οικοδομεί ένα ελάχιστο πρότυπο ικανοτήτων στη διαχείριση, την επικοινωνία και την ηγεσία – τις τρεις ενότητες που είναι επί του παρόντος διαθέσιμες στην εφαρμογή.
Το εργαλείο είναι φιλικό προς τους νέους, εύκολο στη χρήση και πολύ κατάλληλο για ανεξάρτητη μάθηση, ιδίως σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές με μεγαλύτερη απόσταση από τις υπηρεσίες κατάρτισης εκτός σύνδεσης. Η εφαρμογή παρέχει μια μετάβαση από την εκπαίδευση πρόσωπο με πρόσωπο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι υπάρχουσες τρεις ενότητες θα συμπληρωθούν και θα προσαρμοστούν από την ACTIon.

Στο τέλος κάθε ενότητας θα βρείτε ένα ερωτηματολόγιο που θα σας βοηθήσει να ελέγξετε τις γνώσεις σας και να παραγγείλετε το πιστοποιητικό σας.

(κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες)

Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής συμμετοχής OPIN 

Το OPIN είναι μια πανευρωπαϊκή διαδικτυακή πλατφόρμα συμμετοχής σχεδιασμένη για τη νεολαία. Είναι διαθέσιμη σε δέκα ευρωπαϊκές γλώσσες, οι οποίες θα επεκταθούν για να καλύψουν επιπλέον γλώσσες κατά τη διάρκεια του ACTIon (βουλγαρικά). Το OPIN είναι εύκολο στην πλοήγηση και προσφέρει πρότυπα για διάφορους τύπους διαδικασιών συμμετοχής, από καταιγισμό ιδεών μέχρι συζήτηση κειμένων ή διεξαγωγή δημοσκοπήσεων. Τα έργα δημιουργούν ένα πνεύμα συνεργατικότητας, δέσμευσης και διασκέδασης στην αμοιβαία διαδικασία μάθησης και είναι σε μεγάλο βαθμό αυτορυθμιζόμενα. Ο στόχος είναι να συνδυαστούν οι μέθοδοι συμμετοχής εκτός σύνδεσης και στο διαδίκτυο και να προωθηθεί η ενεργός συμμετοχή των ομάδων νέων. Από το 2015, το OPIN αναπτύσσεται από την Liquid democracy, η οποία θα συμμετάσχει στην αναβάθμισή του.

Οι κύριες ομάδες-στόχοι του έργου είναι έφηβοι και νέοι (ηλικίας 14-25 ετών), ακτιβιστές νεολαίας, εθελοντές και άτυποι καθοδηγητές συνομηλίκων σε μη τυπικά εκπαιδευτικά και κοινοτικά περιβάλλοντα, όπως οργανώσεις νεολαίας και κοινοτικά εκπαιδευτικά κέντρα.

(κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες)

621400-EPP-1-2020-1-DE-EPPKA3-IPI-SOC-IN

The European Commission support for the production of this website does not constitute an endorsement of the contents that reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi­ble for any use that may be made of the information contained therein.